preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Projekti predmeta Hrvatski jezik

    „Volio bih da me voliš“ 

  Uspješno proveden i završen predmetni projekt u nastavi hrvatskog jezika. Nositelji projekta bili su učenici sedmih razreda i učiteljica Željka Rabuzin. 

  Proteklih mjesec dana čitala se ljubavna lirika poznatih hrvatskih književnika , učile su se zaključne i isključne rečenice kroz stripove na temu ljubavi. Pogledao se antologijski film „Tko pjeva, zlo ne misli“, nakon što se lektira prema kojoj je film nastao pročitala na satovima. Učenici su krasnoslovili ljubavne pjesme, napisali svoje tekstove ispunjene motivima ljubavi, uredili školske panoe. Stavljali su svoje stihove u stripove, pisali, crtali i slikali, oblikovali malu ljubavnu slikovnicu i osvrnuli se na odgledani film. Povezavši sva nastavna područja hrvatskog jezika, spremni su dočekali „Valentinovo“.

  Kako kaže Jure Kaštelan, „volio bih da me voliš i da svi dani budu pjesma“, a ne samo jedan dan, zato je ovaj projekt potrajao punih mjesec dana i svi smo se tijekom njega drugačije osjećali, nekako srcoliko!

Jedinstvena i samo naša! Što? Baščanska ploča!

Vrlo aktivno i u duhu stvaralaštva učenici Osnovne škole Petrijanec dočekali su i obilježili DANE HRVATSKOG JEZIKA. Nakon originalne striptoteke izrađene prema motivima iz bajki Ivane Brlić Mažuranić kojom su ukrasili hodnike škole, uslijedio je zanimljiv predmetni projekt „Moje slovo na Baščanskoj ploči“. U projekt se uključio svaki učenik viših razreda koji je vođen i poučen od svojeg učitelja hrvatskog jezika izradio slovo glagoljice za SAMO NJIHOVU i JEDINSTVENU BAŠČANSKU PLOČU. U suradnji s domarom škole izrađen je okvir  ploče dimenzija vjernih originalnoj oltarnoj pregradi iz Crkvice kod Baške na otoku Krku.

Učenici su sami oslikali gornji dio ploče te na nju stavili svoje slovo glagoljice potpisano latiničnim pismom. Tako je „dragi kamen hrvatske pismenosti“ u glavama  i srcima marljivih đaka dobio sasvim novu dimenziju, ovoj su ploči podarili svoj osobni pečat. Postavljanje njihove Baščanske ploče u prostor škole izazvalo je  kod učenika uzbuđenje i radost te privuklo pozornost svih djelatnika škole. Projekt je osmislila i vodila učiteljica hrvatskog jezika Željka Rabuzin. Sudjelujući u projektu, učenici su ponovili znanja o počecima hrvatske pismenosti, kreativno su se izražavali, radili timski i individualno te nadasve, jačali ljubav prema najljepšem jeziku na svijetu, HRVATSKOM!   

 

 

Učenici 8.a i  8.b razreda kroz književnu radionicu naučili su kako nastaje LIRSKA MINIJATURA i svojim ZAJEDNIČKIM OSTVARAJIMA pozdravili jesen u novoj školskoj godini! Pročitajte!

 
MAGLA
 
Počelo je, tužno i tmurno,
ništa se ne čuje,
ništa se ne vidi,
sve je u magli, 
a mi volimo sunce!
 
KIŠA, KIŠICA!
 
Osjećamo se veselo,
kao lišće, drveće, cvijeće,
dar od Boga-
kišica, ššš!
 
JESEN
 
Šareno lišće
u mirisu  jeseni,
mokra cesta i polje zavičaja,
moje srce 
kišovito,tuga,
kad bi me ugrijao netko?
 
KAP 
 
Kap po kap,
tužan dan po dan, oblaci tuguju!
Mi mladošću i radošću
tjeramo oblake!
Dan po dan, može biti i radostan!
 
U okviru TERENSKE NASTAVE  posjetili su Zelendvor, Hidroelektranu Varaždin , proskitali se zavičajem te napisali predivne putopise koji su izloženi u prostoru škole (panoi uz učionicu hrvatskog jezika)! 
 
 
 S učenicima 6.a i 6.b razreda u nastavi HRVATSKOG JEZIKA ove će godine biti neobični gosti!
Prvi je stigao JESENKO, a očekuju se ZIMKO, PROLJETKO i LJETKO!
 
 
Učenici će ih oživjeti kroz pjesme, priče, dramske tekstove! Izradit će lutke, napisati o njima slikovnice, ispuniti njima prostore škole i tako se stvaralački kretati kroz još jednu školsku godinu! JESENKO JE VEĆ TU!
 
 
Radionice u razredima osmišljava i vodi učiteljica hrvatskog jezika Željka Rabuzin, a predmetni projekti dio su GODIŠNJEG PROJEKTA ŠKOLE „Kretanjem do zdravlja!“ 
 
Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Projekti

Erasmus+

eTwinning

Projekti

Projekti

Projekti

Eko škola

e-Škole

Pogledajte TV SPOT!


TražilicaArhiva vijesti

Za pregled arhive kliknite na:


Ravnateljstvo civilne zaštite

Ravnateljstvo civilne zaštite
Područni ured civilne zaštite Varaždin
POZIVNI BROJ 112


 

Glavni administrator školskih mrežnih stranica: 

Jasminka Belščak, mag. inf.

preskoči na navigaciju