preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kišobran prijateljstva

Školska godina 2015./2016.

Opis projekta za 3. međužupanijsku smotru projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja učenika 3. e razreda OŠ Petrijanec - Područni odjel Strmec Podravski:

„Pričaj mi priču“

Tematsko područje

Društvene komunikacijske vještine (društvena dimenzija)

Cilj

Zainteresirati učenike za svakodnevno, kako u školi tako i doma, usmjereno i ugodno čitanje i prepričavanje prigodnih tekstova, priča ili bajki kako bi što više obogatili svoj rječnik, usavršili govorne sposobnosti i tako naučili uživati u maštovitim književnim svjetovima kao i ravnopravno sudjelovati u raznim društveno-komunikacijskim procesima unutar škole i društvene zajednice.

Voditeljice:

Kristina Čačić, mag. paed. relig. et catech.

Bernarda Skok, uč. razredne nastave

Učenici:

Učenici koji su sudjelovali u izradi projekta i koji će projekt predstavljati članovi su grupe „Aktivni građani“: Maja Oršoš (3. razred), Dejan Ignac (3. razred), Patricija Oršoš (3. razred), Tatjana Oršuš (3. razred).

Opis

Izbor i istraživanje problema

Sudionici projekta odlučili su istražiti koliko njihovi vršnjaci u romskim razredima općenito vole čitati te kako učenicima što kvalitetnije prezentirati nužnost, ali i zadovoljstvo svakodnevnog čitanja radi stjecanja potrebnih govornih vještina zbog sudjelovanja u raznim društvenim i komunikacijskim procesima. Na odabir ove teme potaklo ih je njihovo svakodnevno životno - školsko iskustvo prema kojemu učenici Romi i njihovi roditelji primjećuju kako dolaskom u 1. razred, zbog nedovoljnog znanja hrvatskoga jezika, učenici Romi moraju svladavati razne poteškoće kako bi kvalitetno mogli izvršavati sve svoje školske obaveze.

Prilikom istraživanja problema učenici su:

-          pomoću ankete preispitivali mišljenje svojih vršnjaka o čitanju općenito (3. razredi – „romski razredi“)

-          posjetili su dvije važne knjižnice kao najvažnije medijsko i komunikacijsko središte : školsku knjižnicu u Petrijancu i gradsku knjižnicu u Varaždinu – dječji odjel

-          dodatno su se upoznavali s  raznim bajkama i pričama u školi (čitanjem, prepričavanjem, stvaralačkim izražavanjem: dramatizacija, ilustracija, isticanje temeljne poruke, stvaranje razredne e- slikovnice)

Ovakvim pristupom istraživanja problema napravljena je dobra podloga za traženje najboljih mogućih rješenja problema.

Moguća rješenja problema

Sudionici projekta uočili su 4 moguća rješenja problema:

što raniji ulazak djevojčica i dječaka romske nacionalnosti u vrtički i/ili  predškolski sustav odgoja i obrazovanja
omogućiti, u što većem broju, besplatne primjerke bajki, slikovnica i priča za uporabu kod kuće
osnivanje razrednog čitalačkog kluba „Čitanjem do zvijezda“

-          oblikovanje razredne e-slikovnice i stvaranje tonskog zapisa najljepših priča

Nakon razmatranja jačih i slabijih strana pojedinog rješenja, učenici su se odlučili za dva najbolja rješenja.

Najbolji pristup rješenju problema

U 3. e razredu osnovan je čitalački klub „Čitanjem do zvijezda“ u kojem se svakodnevnim čitanjem i prepričavanjem raznih bajki i priča te stvaralačkim izražavanjem (dramatizacija, ilustracija, isticanje temeljne poruke) stvarala ugodna čitalačka atmosfera koja je učenike uvodila u maštoviti svijet umjetnosti i književnosti. Rezultat rada čitalačkog kluba je oblikovanje razredne e-slikovnice i stvaranje digitalnog zapisa (mp3) triju najljepših priča prema odabiru razreda: „Zlatna jabuka“ – Hrvatska narodna bajka; „Milosrdni otac“ – biblijska priča iz evanđelja po Luki, „Legende o Romima“ – narodna priča Roma Lovara.

Plan djelovanja

Razredni čitalački klub „Čitanjem do zvijezda“ svakodnevno je funkcionirao kroz tekuću školsku godinu, a ponajviše ponedjeljkom kada su se završavali kreativni materijali za e-slikovnicu i vježbalo se čitanje određenih priča za digitalni tonski zapis. E-slikovnicu i tonski snimak izabranih priča će predstavnici projekta pokloniti školskoj knjižnici kako bi ga budući naraštaji škole mogli koristiti u razne školske i razredne svrhe. Iduće školske godine nastavit ćemo raditi na projektu s ciljem da još više obogatimo svoje čitalačke i govorne vještine.

Ostvareni rezultati

Sudionici projekta su putem suradničkog učenja i javnih nastupa, demokratskih vještina vođenja i upravljanja radom skupine, a na temelju uočavanja problema, prikupljanje podataka te istraživanja i rješavanja problema stekli znanja, stavove i vještine potrebne za razumijevanje koncepta aktivnog građanina unutar svoje razredne zajednice kao i šire školske zajednice i društva. Takav pristup istraživanju problema unio je veliko osvježenje u otkrivanju i razumijevanju funkcioniranja svakodnevnih školskih i životnih pojava.

Projekt je bio predstavljen

Projekt je bio predstavljen, pomoću prigodne prezentacije i popratnih materijala, sljedećim skupinama: učiteljskom vijeću OŠ Petrijanec, učenicima 3.c i 4.c/d razreda s romskom populacijom, saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju, široj javnosti putem web stranica škole te lokalnim medijima putem pisanog izvješća o ciljevima i rezultatima projekta.

 

Izvješće o sudjelovanju na 3. međužupanijskoj smotri projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja Međimurske i Varaždinske županije:

„Pričaj mi priču“ – projekt iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja učenika 3. e razreda

Učenici 3. e razreda Područne škole Strmec Podravski: Dejan Ignac, Tatjana Oršuš, Maja Oršoš i Patricija Oršoš sudjelovali su na 3. međužupanijskoj smotri projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja Međimurske i Varaždinske županije za osnovne i srednje škole. Predstavljanje projekata odvijalo se u prostorijama Srednje škole Čakovec 1. travnja 2016. god.

U kreativnoj i poučnoj radnoj atmosferi same smotre predstavnici naše škole odradili su odličan posao. Kroz projekt pod naslovom „Pričaj mi priču“ predstavili su ostalim sudionicima smotre, učenicima i mentorima iz drugih škola kao i zainteresiranim prisutnim roditeljima kako zainteresirati učenike da kroz svakodnevno usmjereno i ugodno čitanje te prepričavanje prigodnih priča i/ili bajki što više obogate svoj rječnik i usavrše govorne sposobnosti te nauče uživati u maštovitim književnim tekstovima. Učenici su u projektu istaknuli kako su to odlični putovi za stjecanje sigurnosti za ravnopravno sudjelovanje učenika inojezičara u raznim društveno-komunikacijskim procesima kako unutar škole tako i unutar šire društvene zajednice.

Učiteljice mentorice Bernarda Skok i Kristina Čačić bile su ponosne na odlično odrađeni zadatak projektnog tima te s nestrpljenjem s učenicima očekuju poziv na Državnu smotru koja će se održati u Zagrebu, 21. svibnja 2016.

   

 

 

Školska godina: 2012./2013.

ŠKOLSKI PROJEKT: „Kišobran prijateljstva – Ambrelik d’urtaš“

Iz Ugovora o prijateljskoj suradnji: Vizija prijateljstva, podrške i sigurnosti  potaknuli su oblikovanje školskog projekta „Kišobran prijateljstva – školska zajednica promoviranja romskog identiteta“ ( MODUL 1.) u OŠ Petrijanec. 
VIZIJA PROJEKTA: prijateljstvo, podrška i sigurnost svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa u OŠ Petrijanec
MISIJA PROJEKTA: učvrstiti osjećaj osobne vrijednosti, važnosti i originalnosti učenika romske nacionalne manjine te onemogućiti razaranje romskog nacionalnog identiteta unutar OŠ Petrijanec ( STOP prešutnoj asimilaciji učenika Roma)
CILJEVI PROJEKTA: poticanje učenika romske nacionalnosti za uključivanje u izvannastavne aktivnosti; izgradnja svijesti poštivanja vlastitog nacionalnog identiteta te temeljno upoznavanje s poviješću i kulturom romske zajednice u Hrvatskoj; razvoj interkulturalne osjetljivosti svih sudionika nastavnog procesa OŠ Petrijanec
 
Voditeljice projekta: Kristina Čačić i Martina Škrinjar
 
PROMOCIJA ŠKOLSKOG PROJEKTA „KIŠOBRAN PRIJATELJSTVA“ IZVAN ŠKOLE:
 
1. Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek u Čakovcu, Okrugli stol pod temom  „Jednake mogućnosti – bolja integracija romske djece u obrazovni sustav RH“, 7.11.2012.
 
2. Obilježavanje Dana ljudskih prava i promocija nacionalnih manjina Varaždinske županije, 10.12.2012.
 
3. Skup vjeroučitelja Varaždinske biskupije  „Interkulturalni odgoj i obrazovanje kroz prizmu vjerskog odgoja: problem i perspektiva (romska nacionalna manjina)“ , 7.1.2013.

Školska godina: 2013./2014.

U šk. god. 2013./2014. školski projekt "Kišobran prijateljstva" prerastao je u projekt koji će se prezentirati na 1. međužupanijskoj smotri građanskog odgoja i obrazovanja Varaždinske i Međimurske županije.

Sudionice projekta: Patricija Kranjčić (6.c), Magdalena Rihtarić (6.a), Andreja Oršoš (6.b) i Kristina Oršoš (6.b)

Učiteljica - voditeljica projekta: Kristina Čačić

Učiteljica - sudionica projekta: Martina Škrinjar (Hrvatski jezik)

Naziv projekta: "Različitost je izazov, upoznajmo se!"

Predstavljanje projekta:

1. Županijski aktiv učitelja razredne nastave - Varaždinske toplice

2. Međužupanijska smotra "Projekt građanin" - Čakovec

3. Specijalizirani stručni skup vjeroučitelja Varaždinske biskupije: OŠ Petrijanec

4. Viječe roditelja: OŠ Petrijanec

5. Državna smotra "Projekt građanin" - Zagreb


Školska godina: 2014./2015.

U šk. god. 2014./2015. nastavlja sa svojim radom grupa koja se okuplja na izvannastavnoj aktivnosti "Projekt građanin"!

Sudionice za smotru: Patricija Kranjčić (7. c), Kristina Oršoš (7. b), Veronika Koprek (7. c), Andreja Oršoš (7.b)!

Uvodne aktivnosti: izrada bilježnice za građanski odgoj i obrazovanje; organizacija za sudjelovanje u kvizu "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?"; odabir projektne teme

Sudionici kviza "Koliko poznaješ Hrvatski sabor?": David Sokač i Mateo Jovan (6. a); Patricija Kranjčić i Veronika Koprek (7. c); Ervin Sokač i Marko Malčec (8. c)

 Bilježnica za građanski odgoj i obrazovanje!

 Ljudska prava ...

  Stvaratelji bilježnice za građanski odgoj i obrazovanje!

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Projekti

Erasmus+

eTwinning

Projekti

Projekti

Projekti

Eko škola

e-Škole

Pogledajte TV SPOT!


TražilicaArhiva vijesti

Za pregled arhive kliknite na:


Ravnateljstvo civilne zaštite

Ravnateljstvo civilne zaštite
Područni ured civilne zaštite Varaždin
POZIVNI BROJ 112


 

Glavni administrator školskih mrežnih stranica: 

Jasminka Belščak, mag. inf.

preskoči na navigaciju