preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petrijanec

 > Naslovnica
Vijesti

Posjet učenika osmih razreda Vukovaru

Autor: Damir Ivančić, 4. 4. 2017.

23. i 24. ožujka 2017. godine učenici osmih razreda posjetili su Vukovar u sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ kojeg provodi Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te Ministarstvom hrvatskih branitelja.

Tijekom dvodnevnog posjeta gradu Vukovaru, učenici osmih razreda u pratnji svojih razrednika Dubravka Baneka i Melite Bastalec te učiteljice povijesti Andreje Martinčević, sudjelovali su u brojnim aktivnostima kao što su predavanja, posjeti muzejima i memorijalnim lokalitetima.

Aktivnosti tijekom dvodnevnog boravka u Vukovaru:

 • predavanja „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“,
 • posjet Gradskom muzeju Vukovar i Muzeju vučedolske kulture,

posjet memorijalnim lokalitetima na širem području grada Vukovara

 • Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti,
 • Spomen-dom Ovčara, Masovna grobnica Ovčara,
 • Kukuruzni put – „Put spasa“,
 • Mjesto sjećanja – Vukovarska bolnica ’91,
 • MCDR Vukovar – bivša vojarna 204. VU brigade,
 • Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata te
 • predavanje „Škola mira“ i Kviz znanja za učenike.

 

Cilj projekta je ukazati učenicima važnost njihovog razvoja u odgovorne građanke i građane svjesne važnosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnoga mira. 

 

TERENSKA NASTAV OSMAŠA U VUKOVARU

U sklopu projekta ''Posjet osmih razreda Vukovaru'' učenici osmog razreda bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru 23. i 24. Ožujka 2017.g. u organizaciji „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar“.

Prvi dan terenske nastave :

 1. Humanitarna udruga „DUGA“ Vukovar- prije početka programa posjetili smo humanitarnu udrugu „ Duga“ i donirali smo namirnice koje su učenici naše škole skupljali prije početka naše terenske nastave u Vukovar.

 1. Muzej Vučedolske kulture
  U Muzeju smo upoznati s materijalnim izvorima iz prapovijesti koji su pronađeni na lokalitetu Vučedola. Muzej prikazuje život i postignuća vučedolske kulture.

 1. GRADSKI MUZEJ – DVORAC ELTZ
  Dvorac Eltz je pretrpio velika oštećenja, a zbirke koje su se čuvale također su stradale: dio je potpuno uništen, dio je nepovratno nestao, a dio je odvezen u Srbiju. Nakon dugogodišnjeg truda,  danas  sadrži više od 1400 djela suvremene i europske umjetnosti.

 1. BIJELI KRIŽ
  Nedaleko od dvorca Eltz ističe se bijeli križ na ušću Vuke u Dunav te je jedan je od najljepših spomenika stradalima u Domovinskome ratu.  Na križu su uklesani stihovi na glagoljici "Navik živi ki zgine pošteno". Autor ovog djela je Šime Vidulin.

 1. PREDAVANJA NA TEMU DOMOVINSKOG RATA I BITKE ZA VUKOVAR
  Početnim predavanjima detaljno smo upoznati s uzrocima Domovinskoga rata. Spoznali smo kakvu je nepravdu proživljavala Hrvatska, no ipak je na koncu pobijedila istina, ljubav, hrabrost i pravda.

 1. KVIZ „ŠKOLA MIRA“
  Prvi dan terenske nastave završio je kvizom u kojem su sudjelovali Jurica Čehok i Zoran Jambrek  i osvojili su drugo mjesto na što smo svi bili ponosni.

Drugi dan terenske nastave :

 1. GRADSKA BOLNICA - MJESTO SJEĆANJA
  Za vrijeme opsade Vukovara (25. 8. - 18. 11. 1991.) gradska bolnica postala je vojna bolnica.  Sustavno je bombardirana i uništavana od strane agresora. Važno je spomenuti da je tada upraviteljica bolnice bila dr. Vesna Bosanac. Bolesnici su se nalazili u podrumu, preživljavali u teškim uvjetima. Danas je u toj bolnici vjerno rekonstruiran život nekoliko stotina ranjenika i bolničkog osoblja.

 1. MEMORIJALNO GROBLJE ŽRTVA DOMOVINSKOG RATA
  To je najveća masovna grobnica nakon Drugog svjetskog rata.  Devet stotina trideset i osam bijelih križeva simboliziraju žrtve. Zadivio nas je veliki spomenik od patinirane bronce  u sredini kojeg je "zračni križ" i vječni plamen. Posjetili smo grob hrvatskog generala Blage Zadra koji je svoj život izgubio nakon smrtnog stradavanja na Trpinjskoj cesti.

 1. SPOMEN DOM OVČARA
  Ovdje je ubijen 261 ranjenik i civil. Jedna od žrtava Ovčare bio je i novinar i ratni izvjestitelj Radio Vukovara Siniša Glavašević.

U dvorištu vukovarskog Veleprometa srpski agresor je sredinom rujna 1991. osnovao prihvatni centar kroz koji je tijekom agresije i okupacije Vukovara prošlo oko 10.000 zarobljenih hrvatskih branitelja i civila.

U mračnom prostoru na zidovima smještene su slike s imenima svih 200 žrtava. Svakih 30 sekundi one se poput zvijezda naizmjenično pale i gase.

Pod je od zacementiranih čahura metaka, a uz rub te prostorije, ispod slika, nalazi se slama na kojoj su neke od osobnih stvari i dokumentacija žrtava pronađene prilikom njihove ekshumacije iz masovne grobnice.

Na sredini prostorije nalazi se spirala čiji središnji dio čini svijeća kojom ''odlaze'' imena svih pogubljenih žrtava.

 1. SPOMEN DOM HRVATSKIH BRANITELJA VUKOVARA NA TRPINJSKOJ CESTI
  Zgrada je napravljena u obliku čvrsto stisnute šake koja simbolizira snagu kojom se branio Vukovar od agresije.

VODOTORANJ U VUKOVARU
 
Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 

Pogledajte TV SPOT!

Tražilica
Arhiva vijesti

Za pregled arhive kliknite na:

DUZS

Državna uprava za
zaštitu i spašavanje
pozivni broj 112

CMS za škole logo
Osnovna škola Petrijanec / Vladimira Nazora 42, HR-42206 Petrijanec / os-petrijanec.skole.hr / ured@os-petrijanec.skole.hr
preskoči na navigaciju