Učenička zadruga “AQUA VIVA”

Cilj je Zadruge okupiti na dragovoljnoj osnovi što veći broj učenika i primjerenim metodičkim postupcima pod vodstvom učitelja mentora omogućiti im razvoj sklonosti, interesa i sposobnosti te stjecanje, produbljivanje i primjenu bioloških, tehničkih, gospodarskih, društvenih i srodnih znanja iz područja važnih za cjelokupan proizvodni proces od njegova planiranja do tržišnog i drugog vrednovanja rezultata rada.
U Zadruzi se posebno razvijaju i njeguju radne navike, radne vrijednosti i stvaralaštvo, stječu znanje i svijest o načinima i potrebi očuvanja prirode kao i njegovanja baštine i pučkog stvaralaštva, učenici profesionalno informiraju i usmjeravaju, te stvaraju preduvjeti za prijenos i praktičnu primjenu znanja u životu i lokalnoj sredini.
Aktivnosti 2024./2025.
OBILJEŽAVANJE 240. OBLJETNICE PUČKOG ŠKOLSTVA U PETRIJANCU
Naša UZ “Aqva Viva” sudjelovala je na obilježavanju 240. obljetnice pučkog školstva u Petrijancu. Ispred obnovljene stare škole pripremljen je Božićni sajam gdje je naša zadruga izlagala svoje proizvode. Zadrugari su sa svojim učiteljicama Sanjom Rojc, Magdalenom Vukalović i Andrejom Hrženjak uredili izložbeni prostor sa raznim proizvodima koje su sami izradili. Velika čast zadrugarima bio je posjet našeg predsjednika Zorana Milanovića koji je pohvalio vrijedne ručice naših zadrugara i proizvode koji izrađuju.
ADVENT U ZELENDVORU – 14.12.2024.
Učenička zadruga predstavila se na ovogodišnjem Adventu u Zelendvoru. Članovi zadruge izložili su i prodavali svoje božićne ukrase te uživali u blagdanskom ozračju. Svojim božićnim kreacijama razveselili su prisutne. Sudjelovanjem na Adventu osjetili su zajedništvo, radost i blagdansko veselje.






KATARINJE – IZLOŽBA RADOVA
25.11.2024. Povodom blagdana Svete Katarine, sekcije Mali domaćini i Oslikavanje stakla, prodavale je svoje proizvode na štandu u Novoj Vesi. Bilo je tu božićnih ukrasa, vrećica lavande, svijećnjaka, sirupa od smrekinih iglica, straničnika, narukvica, ….. . Učenici su bili dobri prodavači, ostvarili su dobru komunikaciju s ljudima, dobro vodili blagajnu. Shvatili su bit poduzetništva, treba zaraditi kako bi mogli kupovati materijal za daljnji rad.


Sekcije učeničke zadruge:
Epruveta kreativnosti
IZRADA POSLASTICA- CHEESECAKE OD JABUKE
Članovi sekcije Epruvetea kreativnosti odlučili su se za izradu cheesecakea od jabuke kako bi obilježili Dan jabuka. Učenice su po domaćoj recepturi izrađivale desertiće u malim plastičnim čašicama. Podloga je bila od mljevenih keksi, na što se stavio mascarpone sir i na kraju pire od jabuka. Cheesecake smo pohranili u hladnjak i prodavali na prigodnoj prodaji.
IZRADA MELEMA ZA USNE
Učenice sekcije Epruveta kreativnosti samostalno izrađuju meleme za usne. Izrada melema je jednostavna i zabavna . Sastojci koji su potrebni za izradu prirodnog melema su pčelinji vosak, kokosovo ulje ili neko drugo ulje i eterično ulje za miris. Sastojci se otope u vodenoj kupelji i uliju u sterilizirane plastične posudice. Melem je spreman za upotrebu, a naše učenice ponosne na svoj uradak
PRIRODNI SAPUNI -IZRADA
Učenice sekcije Epruveta kreativnosti samostalno izrađuju prirodne sapune. Izrada prirodnih sapuna je zabavna ali zbog upotrebe natrijevog hidroksida pomalo mora biti i oprezna (radi se s rukavicama i maskama za lice) . Sastojci koji su potrebni za izradu prirodnih sapuna su kokosovo ulje ili neko drugo ulje, natrijev hidroksid, boja za sapun, eterično ulje i destilirana voda. Sastojci se otope i nakon što postignu određenu temperaturu određeni segmenti se sjedine i nakon toga se ulijevaju u kalupe da sapuni dozriju i budu spremni za upotrebu.
UKRASNE SVIJEĆE – IZRADA
Učenice sekcije Epruveta kreativnosti samostalno izrađuju ukrasne svijeće. Izrada ukrasnih svijeća je vrlo zabavna u uopće nije tako zahtjevna . Sastojci koji su potrebni za izradu svijeća su: prirodni vosak, eterična ulja, fitilji, kalupi i boje za vosak. Sastojci se moraju otopiti na srednje jakoj vatri da se postigne odgovarajuća temperatura nakon čega se stavlja eterično ulje i boja po želji. vrući vosak se ulijeva u kalupe i ostavlja da se stvrdne. Na kraju se svijeća probuši po sredini i stavlja se fitilj za svijeću. Naše učenice rade i svijeće u ranije pripremljenim kalupima od gipsa- najprije zalijepe fitilj na dno posude i nakon toga ulijevaju vosak u posudicu.
GIPSANJE- KALUPI (RAZNI OBLICI)- IZRADA
Učenice sekcije Epruveta kreativnosti samostalno izrađuju različite predmete pomoću kalupa i gipsa. Za izradu gipsanih posuda koristi se gips, boje za gips i obična voda. Svi sastojci se umiješaju i nakon toga ulijevaju u kalupe. Postupak se mora obaviti brzo zbog brzog djelovanja gipsa ali naše učenice su već dobro izvježbale tu tehniku i odlično izrađuju različite gipsane predmete.
Mali čuvari baštine
Mali domaćini
IZRADA STRANIČNIKA
Učenici su dobili zadatak prešati cvijeće. U školi su prešano cvijeće zalijepili na kartonsku traku i stavili plastificirati. Isto su radili sa naljepnicama. Tako su izradili zanimljive i originalne straničnike.
DAN JABUKA
21.10.2024. Mali domaćini su obilježili Dan jabuka. Svaki je učenik u školu donio dvije jabuke i još neko voće. Zadatak je bio napraviti kruh od jabuke i banane i voćnu salatu. Najprije su izribali jabuke i zgnječili banane, dodali ostale sastojke i prema receptu napravili smjesu koju su izlili u kalup te stavili peći. Kad se kruh pekao, gulili su i rezali preostalo voće te izradili voćnu salatu. Bili su veoma ponosni svojim ukusnim uradcima.
Mali zeleni
Oslikavanje stakla
Terra Nova
DRVENI BOŽIĆNI UKRASI