2017-06-06 20:17:17

Prehrana u školskoj kuhinji - dio školskog projekta

Usporedno sa školskim projektom "5 na dan", u OŠ Petrijanec provodi se pilot-projekt  „Poticanje pravilnih prehrambenih navika u školi“.

     Od početka šk. godine 2016./17. u OŠ Petrijanec provodi se pilot-projekt „Poticanje pravilnih prehrambenih navika u školi“. Cilj projeta je poticanje pravilnih prehrambenih navika djece kroz prehranu u školskoj kuhinji pri čemu su kreirani novi jelovnici prema Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama. U jelovnicima je hrana koja se ne preporuča u prehrani zbog dugoročno lošeg učinka na zdravlje postepeno zamijenjena preporučljivom hranom uz stalno praćenje prilagodbe učenika na promjene u jelovnicima. U školsku prehranu više je uključeno voće i povrće, mlijeko i mliječni proizvodi, proizvodi na bazi integralnih žitarica i sl., dok su namirnice koje sadrže veće količine rafiniranog šećera i masnoća smanjene. Promjene u jelovnicima planirane su u skladu s materijalnim i tehničkim uvjetima školske kuhinje i unutar dosadašnjih financijskih okvira. Kao stručni savjetnik, svoj veliki doprinos provedbi ovog projekta dala je gđa Karmen Kokot, dipl.ing. prehr. tehnologije, nutricionistica koja zajedno sa školskim kuharicama izrađuje jelovnik.
     S projektom je upoznato Vijeće roditelja na sastanku održanom 26. 04. 2017. godine. U željeli da se sa svojim mišljenjem i prijedlozima uključe svi roditelji, ali i učenici, ovih dana smo u provođenju anketiranja. Cilj nam je ispitati njihovo mišljenje o promjenama u jelovniku te jesu li zainteresirani za nastavak projekta u idućoj školskoj godini. Želja nam je zajedničko poticanje pravilnih prehrambenih navika učenika koje se najvećim dijelom usvajaju upravo u osnovnoškolskoj dobi.

 


Osnovna škola Petrijanec