preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
 

24.32020.

Pozdrav dečki!

Tema na nastavi su geografska otkrića. Pronađite na Internetu pojam Kolumbovo jaje i opišite što to znači.

Također odaberite dvije američke biljke koje su došle u Europu s Kolumbom i njegovim nasljednicima, a smatrate da su te dvije biljke najvažnije za Europljane. Obrazložite zašto ste izabrali baš te dvije biljke.

Znate da smo uvijek na satovima Mladih povjesničara puno razgovarali o dodatnim temama učenoga gradiva, sada ne možemo baš toliko, ali radit ćemo preko Yammera.

Ukoliko imate kakvih pitanja o gradivu, pošaljite mi privatnu poruku na Yammeru. Također tamo pošaljite ovaj današnji zadatak. 

Lijep pozdrav

 

 

31.3

Za današnji zadatak istražite što je to značilo "Danak u krvi". Također napišite svoje mišljenje zašto su janjičari bili strah i trepet kršćanima.

Lp

 

7.4.

Sigurno ste čuli za tursku seriju koja se prikazivala prije nekoliko godina - Sulejman Veličanstveni. Taj su mu naziv dali Europljani. Vi istražite koji je bio Sulejmanov nadimak u Osmanskome Carstviu. Zatim mi u poruci objasnite zašto je imao takav nadimak.

Lp

 

14.4.

Dosta smo razgovarali o oružju Europljana i oružju koje je dolazilo s Istoka (od Arapa i Osmanlija). Podsjetite se koje su razlike u oružju - npr. izgled mačeva, oklopa/odjeće ratnika i načina borbe Europljana i Osmanlija.

Lp

 

21.4.

Osmansko se Carstvo brzo i snažno širilo. Dijelom je to bilo i zbog provođenja islamizacije. Opišite što j eto islamizacija. Također pojasnite zašto je veliki broj kršćana prelazio na islam nakon što je Osmansko Carstvo pokorilo njihovu državu?

 

28.4.

Učili ste o reformaciji i o Martinu Lutheru. Do kakve je netrpeljivosti i mržnje došlo između protestanata i katolika u Europi, vidi se pojavom Tridesetogodišnjeg rata. Potražite tko se sukobio, koliko dugo ej trajao rat i tko je pobijedio.

Lp

 

5.5. 

O Martinu Lutheru ima puno priča i netočnih informacija.

U članku pročitajte 5 zanimljivih mitova.

https://www.novizivot.net/mitovi-martin-luther/

Lp

 

19.5.

Francuski kralj Luj XIV. bio je jedan od najosebujnijih vladara novoga vijeka. U njeogovo je vrijeme Francuska bila najmoćnija država Europe, a on je to znao i iskoristiti. Na poveznici pročitajte razne zanimljive informacije o njemu i naučite nešto novo što ne piše u udžbeniku.

https://povijest.hr/tag/luj-xiv/

Lp

 

26.5.

U vrijeme baroka u Hrvatskoj je djelovao istaknuti i poznati znanstvenik Faust Vrančić. Pronađite na internetu koje je sve izume on osmislio.

Lp

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Projekti

Erasmus+

eTwinning

Projekti

Projekti

Projekti

Eko škola

e-Škole

Pogledajte TV SPOT!


TražilicaArhiva vijesti

Za pregled arhive kliknite na:


Ravnateljstvo civilne zaštite

Ravnateljstvo civilne zaštite
Područni ured civilne zaštite Varaždin
POZIVNI BROJ 112


 

Glavni administrator školskih mrežnih stranica: 

Jasminka Belščak, mag. inf.

preskoči na navigaciju