preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
VAŽNI DANI - KULTURA ČITANJA

Na različite načine obilježili smo dane važne za čitateljsku kulturu jednog naroda - Dan hrvatske knjige, Noć knjige i Svjetski dan knjige - 22. i 23. travnja!

Josip Pupačić, Dobro jutro, more...u virtualnoj izvedbi hrvatskih književnika, vrijedi pogledati i poslušati!

 https://youtu.be/pZE6EwOOzEo

Odličan link stigao iz školske knjižnice!  https://sites.google.com/view/knjiznicaospetrijanec/knjige

 

 

HRVATSKI JEZIK POTREBAN JE SVIMA

Dragi učenici, učitelji, započela je virtualna nastava, naglo, započelo je i češće virtualno dopisivanje, nadasve brzo, zanimljivo, pa čak i duhovito, što je dobrodošlo u ova vremena. Potrebne su nam riječi, potreban nam je naš jezik i poznavanje njegovih pravila. Raduju nas lijepo sročene poruke koje zrače poštovanjem učenika i učitelja, međusobnim poštovanjem, uvažavanjem i ljubavlju. Zajedno ih učimo i pravilno napisati i pravilno iščitati, i razumjeti, a to je važno za naš razgovor, komunikaciju. Evo nekih od poruka iz kojih možemo učiti i naučiti kako se uspješnije i uljudnije izražavati na našem standardnom jeziku, u našim e-porukama i virtualnoj komunikaciji.

Poštovana učiteljice!

U prilogu Vam šaljem zadaću iz radne bilježnice o prezentu od 1.4.  te plan ploče i riješene zadatke u bilježnici. Pročitala sam sve iz udžbenika. Shvaćam gradivo.

Lijep pozdrav!

Ana Anić

 

Poštovana učiteljice Katić,

evo mog uratka.

Lp, Filip Križić!

 

Dobar dan, učitelju,

znam da sam u zaostatku i sve ću Vam poslati u što kraćem roku, ali trenutno mi se slike koje priložim i želim Vam poslati, ne žele učitati . Mogu li probati sutra? Hvala unaprijed, lp, Hrvatko!

Dragi moj Hrvatko,

naravno da ćeš mi poslati sutra, ni ja ne stižem baš sve na vrijeme, ali važne su mi te fotografije kako bih ti mogao objasniti što ne razumiješ, hrabro nastavi raditi.

Lijep pozdrav, tvoj učitelj Ivan.

 

Dobra večer učiteljice,

šaljem Vam današnju zadaću,

oprostite ako kasnim.

Lp, Vaša učenica Lana.

Svaka poruka govori nešto o nama, o kulturi ophođenja i pisanja. Puno smo već toga naučili, zato nećemo rečenice započinjati s ja, nećemo pitati da li možemo, već možemo li, smijemo li, želimo li, jesmo li shvatili, mali će se velikima obraćati s Vi, Vaš, Vam, a veliki malima s vi, vam, dozivamo se u vokativu, učitelju, učeniče, pa se poziv i obraćanje odijeli zarezom, znamo da nešto hoćemo ili nećemo sa ć ili s dobrom namjerom, znamo veznike ispred kojih dolaze zarezi, i znamo na kraju uputiti lijep pozdrav (Lp ili lp), čest u e-porukama. Nema rečenice bez točke, uskličnika ili upitnika, nema vlastitog imena ako je napisano malim slovom, nema čak ni nedovršene misli ako nismo stavili tri točke (...), a doma je nekaj drugo, po domači, najlepšeši i najslajši kaj, to nam nišče nemre zeti, v škuoli se moramo standard nafčiti), zato...

               Naši, dragi učenici, 

što više e-poruka ispunjenih marljivošću, odgovornošću, zdravljem, ljubavlju, radoznalošću i radošću, ali i jezičnom točnošću, upućujmo jedni drugima u idućem tjednu nastave na daljinu, tjednu ponavljanja učenog i naučenog gradiva, učimo jedni od drugih, trebat će nam za život.

Sunčan vikend svima nama, a posebno vama i Vašim roditeljima želi Aktiv učitelja Hrvatskoga jezika OŠ Petrijanec, učiteljice Martina, Mateja, Željka i učitelj Igor!

 

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Projekti

Erasmus+

eTwinning

Projekti

Projekti

Projekti

Eko škola

e-Škole

Pogledajte TV SPOT!


TražilicaArhiva vijesti

Za pregled arhive kliknite na:


Ravnateljstvo civilne zaštite

Ravnateljstvo civilne zaštite
Područni ured civilne zaštite Varaždin
POZIVNI BROJ 112


 

Glavni administrator školskih mrežnih stranica: 

Jasminka Belščak, mag. inf.

preskoči na navigaciju