preskoči na sadržaj

Osnovna škola Petrijanec

 > Naslovnica
Vijesti

Uspjeh za pamćenje - na državni LiDraNo polaznici Dramske i Radijske družine odlaze u čak tri kategorije

Autor: Damir Ivančić, 14. 3. 2017.

Ljubav prema literarnom, dramskom i novinarskom izražavanju na satovima hrvatskog jezika i izvannastavnik aktivnosti usadila im je njihova učiteljica, voditeljica i mentorica Željka Rabuzin koja ljubav prema jeziku, narječjima, pisanju, glumi i novinarskom istraživanju u našoj školi njeguje već 16 godina.

Učenici u Primošten odlaze 20. ožujka i tamo će s djecom iz cijele Hrvatske pokazati po čemu su to upravo oni zavrijedili biti predstavnici, OŠ Petrijanec, Općine Petrijanec i Varaždinske županije na smotri koja sve do državne razine ima i te kako natjecateljski karakter.

Učenik  osmog razreda Zoran Jambrek predstavljat će nas svojim literarnim radom „Brat“ u kojem duboko i intimno progovara o svojoj obitelji i bratu, a čija je osjećajnost i iskrenost te lijepo baratanje stilskim figurama oduševila, nakon općinskog, i županijsko povjerenstvo te je između 30-tak najljepših radova u našoj Županiji , predložen za državni susret. Državno povjerenstvo njegov je rad odabralo za tiskanje u Zborniku najboljih radova u Republici Hrvatskoj 2017,, a on će ga u kategoriji literarnog stvaralaštva predstaviti i pročitati u Primoštenu. Bravo za Zorana!

Također učenici osmog razreda, Elena Čokor i Edi Kelemenić, ujedno i dobitnici Županove nagrade (odlukom županijskog povjerenstva) na području radijskog/novinarskog stvaralaštva, predstavljat će nas radijskom emisijom školskog radija Spas pod nazivom „Rane“ u kojoj su ugostili branitelje iz našeg zavičaja i tako im se pridružili u plemenitoj akciji za obnovu Vukovarskog tornja. Emisija je od školske do državne razine nakon tri prosudbe različitih povjerenstava ocijenjena kao posebna, drugačija, poticajna i hrabra, kao što su i naši branitelji. Potiče na razmišljanje i domoljublje, zajedništvo svih građana i građanki naše lijepe domovine. U Primoštenu će o njenom nastanku govoriti glumac i novinar Edi Kelemenić te motažerka Elena Čokor. Slušat će je svi sudionici državnog LiDraNa, učenici i mentori  koji su ove godine odabrani kao najizvrsniji u onome što stvaraju. Bravo za naše branitelje,  Elenu i Edija!

I šećer za kraj, u kategoriji dramskog stvaralaštva koja se u lidranovskim krugovima smatra i najtežom kategorijom u smislu dolaska na državnu smotru, predstavljat će nas Edi Kelemenić, Jakov Frkač, Antonio Kokot, Lucija Bogdan, Laura Vukešin, Doroteja Bedenik, Lorena Hrnčić i Lea Novoselec, polaznici Dramske družine. Da bi došli do državne razine, morali su svojim skupnim scenskim nastupom „Hižica, ftičica, ziemlica“ nadmašiti 17 scenskih nastupa iz škola naše Županije u kojima se također puno i lijepo radi na scenskom stvaralaštvu. Kad im je to uspjelo i izborili su prijedlog za državni susret (kao  i prošle godine), državna je izbornica morala pogledati još tri županije ( Zagrebačku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku) i od 12 predloženih predstava u Primošten pozvati samo tri najposebnije.

Pozvani smo i na državnom ćemo susretu nastupiti kao dramska skupina koja njeguje svoj zavičajni govor, ljubav prema zavičaju, progovara o odlasku iz domovine, tuzi i čežnji za ostavljenim domom, prijateljima, pticama, ali i povratku tamo kamo pripadamo i spoznaji o vlastitom identitetu. Na osnovu tekstova Frana Galovića i Ane Bešenić scenski je nastup režirala učiteljica Željka Rabuzin te je odabir rekvizita, glazbe, kostima i pokreta koji prate govor na sceni, ocijenjen drugačijim, toplim i kazališno vrlo zanimljivim. Bravo za glumice i glumce te njihovu učiteljicu!

Ovaj je LiDraNo najsretniji svakako za učenika Edija koji će se predstaviti i kao glumac i kao novinar, dakle u dvije kategorije, a svi u školi koju predstavlja znaju da ovaj veliki uspjeh za njega nije slučajan, kao ni za učiteljicu Željku Rabuzin koja ga je jedina nadmašila pa sad razmišlja kako će na ovoj državnoj smotri u isto vrijeme biti uz svoje učenike na okruglim stolovima u sve tri kategorije, ali to su za mentoricu poput nje slatke brige jer kako ona kaže, nakon brojnih nagrada, priznanja i uspjeha, njoj je i dalje najvažnije putovanje, a ne krajnji cilj, ona je uživala pripremajući brojne generacije, mnogi su sa njom već došli do državnih razina, ali ni u jednom trenutku nije pomislila zastati, prestati putovati jer njezin je posao njen život, a ljubav prema djeci, posebno onoj odgovornoj, marljivoj, kreativnoj, sposobnoj i dobroj, kakvu uvijek pronalazi i kakva je bezuvjetno slijede, neprocjenjiva.

Ovaj će uspjeh zasigurno dugo stajati na stranicama naše male OŠ Petrijanec kao prvi tih razmjera, neprocjenjiv i teško ponovljiv (naime, jedina smo škola u Republici Hrvatskoj koja se predstavlja u tri kategorije).

            Velike i iskrene četitke svima i sretno na državnom susretu LiDraNo 2017.

Više na ...
Kalendar
« Svibanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

 

Pogledajte TV SPOT!

Tražilica
Arhiva vijesti

Za pregled arhive kliknite na:

DUZS

Državna uprava za
zaštitu i spašavanje
pozivni broj 112

CMS za škole logo
Osnovna škola Petrijanec / Vladimira Nazora 42, HR-42206 Petrijanec / os-petrijanec.skole.hr / ured@os-petrijanec.skole.hr
preskoči na navigaciju